Aatami (Adam) Juhonpoika Väkiparta 18.8.1876 – 25.5.1958

Aat-setä kuten Aatamia kutsuttiin, oli veljensä Matin kanssa paljolti samannäköinen, vaalea ja harteikas mies. Hän oli kuitenkin luonteeltaan vaiteliaampi ja rauhallisempi kuin matti, mutta sanoi kyllä tarvittaessa viimeisen sanan. Aatami ja hänen ensimmäinen vaimonsa Anna Simontytär Kuisma ostivat tilan Salonkylästä Aatamin veljen Juhon tilan vierestä. Tila oli pääasiassa raivaamaton, ns. kylmä tila. Maaperästä huomattava osa oli mutapohjaista korpea ja varsin pieni osa kovaa savimaata. Aatamin kuten muidenkin Väkeläisten luonteesta löytyi runsaasti uutteruutta ja sinnikkyyttä. Näiden avulla hän raivasi puita ja kantoja pelloilta. Talvisin kuljetti hän savea kaivamistaan kuopista sekä suuresta laskuojasta mutaisille peltosaroille. Tähän tarkoitukseen hän rakensi itselleen reen, jossa oli olkapäiden yli menevät vetohihnat. Hihnat hankasivat Aatamin olkapään seudulle pahkuran, jota hän sitten saunomalla yritti pehmittää. Aatamin vaimon, Anna sairasteli paljon jo nuorena. Hän poti vanhempana keuhkotautia ja käytti usein keppiä kulkiessaan. Anna ja Aatami pitivät paljon lapsista ja lapset heistä. Heillä ei kuitenkaan ollut onnea lapsenhankkimisessa. Heidän ainokainen poikansa Toivo Johannes s.1902 kuoli jo puolivuotiaana. Aatamin tila oli hyvin hoidettu. Hän harrasti puutarhanhoitoa ja kalastusta minkä muilta töiltään ehti. Puutarhassa oli paljon omenapuita ja marjapensaita, jotka olivat harvinaisuus maaseudulla. Vuonna 1907 järjesti maamiesseura kesannonhoitokilpailun, jossa Aatami voitti toisen palkinnon. Lapsirakas Aat-setä otti usein sisarenlapsia mukaansa kalaan. Kerrotaan Aatamin innokkaana kalamiehenä kerran päättäneen veistää veneen seurattuaan veneenveistäjä Heikki Rakkolaisen työtä. Veneen valmistuttua lähti Aatami kalaan, tarinan mukaan kiepsahti vene nurin hänen astuessaan veneeseen. Hän putosi järveen. Veneestä oli tullut kiikkerä eikä se pitänyt ”selässään”. Aatami nauroi tapahtuneelle ja tokaisi, että ”itse tehty vene opetti ainakin uimaan”. Aatamin ensimmäistä vaimoa, Annaa kovasti koetellut elämä päättyi keuhkotautiin joulukuussa 1935. Leskeksi jäätyään avioitui Aatami myöhemmin leskirouva Eeva Eerikintytär Pessin o.s. Nikin kanssa. Sodan myllertäessä päätyivät he Eurajoelle, jossa he elivät loppuelämänsä.